#WEBPROTECT este manifestul nostru pentru calitate și grijă față de produsele pe care le lansăm. Muncim mult pentru fiecare website sau soft programat, de aceea suntem cu ochii mereu în patru și simțurile ascuțite ca să nu ratăm nicio eroare.
Suntem tot mai aproape de perioada de bombardament cu promoții și reduceri la toate gamele de produse și servicii. Black Friday, Pre-Christmas Sales, Christmas Sales și alte astfel de campanii sunt adoptate de majoritatea magazinelor online, iar noi, ca și consumatori, suntem mulțumiți că putem să mai bifăm din listele noastre de cumpărături la prețuri ușor mai accesibile. Însă această perioadă nu este așteptată doar de comercianți și clienți, ci și de hackerii și hoții de date care abia așteaptă să prindă câte un consumator neatent sau nefamiliarizat cu procesul de shopping online. Ca să nu rămâi cu toate cardurile goale, am formulat cinci reguli care te vor ajuta să nu devii o victimă a fraudelor online.
- Nu face cumpărături de pe site-uri necunoscute!
Ai un produs pe care îl pândești de mult timp, însă nu l-ai găsit la niciun magazin online cunoscut, ci doar pe un site despre care nu ai mai auzit până acum. Dacă nu știi nimic despre site-ul pe care ai intrat, ține minte cele trei verificări pe care le ai de făcut: Google, Facebook și comentariile altor utilizatori. Dă un search pe Google pentru informații despre vechimea site-ului respectiv, vezi dacă există articole care să menționeze acest site sau care să recomande produsele de la acel magazin. Caută pagina de Facebook a magazinului, pentru că orice magazin online respectabil este neapărat prezent și pe rețelele de socializare. Verifică dacă există review-uri, comentarii sau informații despre produse și caută păreri ale altor posibili consumatori. Un website care nu are o prezență documentată în online este de cele mai multe ori un fake și ar trebui evitat.
- Nu da click pe newsletterele venite de la website-uri la care nu te-ai abonat!
Scrisorile cu promoții și reduceri de la magazinele online obscure pot conține viruși Trojan, care îți intră rapid pe calculator și preiau toate informațiile pe care le răspândești în online: parole, numere de card etc. Deși majoritatea platformelor de e-mail sortează mesajele care par a fi periculoase, s-ar putea ca unele dintre ele să rateze direcția către folderul Spam și să îți rămână în Inbox. Dacă nu recunoști magazinul care ți-a trimis oferta prin e-mail, șterge mesajul și nu da click pe el sub nicio formă. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care primești oferte prea bune ca să fie adevărate. Ține minte: nimeni nu vinde Iphone 7 cu 10 lei. Nimeni!
- Evită să faci cumpărături atunci când ești conectat la o rețea de WiFi nesecurizată.
Dacă te bucuri că ai prins un WiFi care te lasă să te conectezi fără parolă, ar trebui să te mai gândești un pic. De multe ori, hackerii lasă deschise astfel de conexiuni pentru cei naivi și reușesc să pună mâna astfel pe multe parole și date de logare. Dacă vrei să faci neapărat shopping online de pe telefonul mobil, mai bine folosești internetul oferit de operatorul tău de telefonie mobilă.
- Nu transmite nicio parolă, cod PIN sau răspuns la întrebările tale de securitate pe e-mail.
Ține minte: banca ta nu îți va cere niciodată aceste informații printr-un e-mail. De fapt, niciun magazin online sau website serios nu îți va cere astfel de informații. Dacă ai făcut o achiziție online și în urma ei ai primit un astfel de e-mail, poți să fii sigur că este din partea unui hacker și ar fi bine să informezi atât magazinul online, cât și banca și organele de poliție despre acest incident.
- Schimbă-ți parola!
Poate cea mai simplă și faimoasă regulă în online: dacă parola ta este 123456 sau numele cățelului sau adresa de acasă sau primele litere ale alfabetului sau data ta de naștere, schimbă-ți-o. Primul pas în a-ți întări securitatea online este să setezi parole puternice, care nu pot fi ghicite ușor și pe care să le schimbi cel puțin o dată la câteva luni sau măcar după perioadele de reduceri și promoții. Chiar dacă nu te salvează neapărat de inițiativele de hacking, o parolă complexă îngreunează și prelungește munca oricărui intrus online.
Urmărind cele 5 reguli de mai sus, te poți asigura că experiențele tale de shopping online nu vor rămâne neplăcute. La Webgrade, securitatea website-urilor pe care le facem este mereu pe primul plan și de aceea insistăm pe informarea tuturor clienților și vizitatorilor despre modalitățile de protejare a datelor pe internet.