În 2017, împlinim 10 ani de când Apple a lansat primul iPhone, iar smartphone-urile au devenit o extensie naturală a existentei umane. O dată cu iPhone, s-a deschis o lume virtuală pe care puțini o visam, un ecosistem în care aplicațiile mobile au preluat multe dintre responsabilitățile noastre și au transformat telefonul într-un device care ne ajută să ne organizăm și să fim mereu conectați la online.
Dar însă cât vom mai răbda atâtea notificări pe ecranele telefoanelor noastre?
Ei bine, ultimele studii arată că, deși anul trecut utilizarea aplicațiilor mobile a crescut cu 11% față de 2015, piața aplicațiilor mobile a ajuns la un apogeu. Asta înseamnă că, la nivel internațional, nu prea mai avem loc de creștere, și iată de ce.
Anul trecut, cele mai utilizate aplicații online au fost Facebook, Messenger, YouTube, Google, Gmail, Instagram, Apple Music și Amazon. Aplicațiile de mesagerie și socializare sunt încă în vârf și probabil nu vor cădea foarte curând, pentru că Facebook, Messenger și Instagram au intrat atât de adânc în rutina noastră încât mulți dintre noi nu ne mai vedem viața fără ele. Însă aplicațiile de știri, jocuri și cele de personalizare a telefonului au scăzut cu 5%, 15% și 46%.
Aplicațile cu jocuri au un caracter efemer, asta însemnând că atenția pe care o dăm acestor aplicații este foarte scurtă. Să ne amintim de Pokemon Go. Deși a avut un boom foarte mare de descărcări atunci când s-a lansat, după câteva săptămâni, aproape 80% dintre jucători au renunțat să mai deschidă jocul. Aplicațiile de personalizare a telefonului, ca cele care îți permit schimbarea temei de Android sau a ringtone-ului, au pierdut foarte mult din interes pentru că nu mai aduc atât de multă valoare utilizatorilor. Între timp, doza de știri și entertainment necesară consumatorilor a fost absorbită de social media, prin urmare aplicațiile care furnizau aceste servicii nu prea își mai găsesc rostul acum.
Care e de fapt concluzia? Nu mai facem aplicații mobile?
Ba da, construim aplicații mobile, însă trebuie să fim mult mai atenți la utilitatea lor și la gradul în care acestea îmbunătățesc real și obiectiv viețile clienților noștri. Aplicațiile din categoria de shopping și retail, cea de sports și cea de business&finance sunt în continuare în creștere. De ce? Pentru că parcurgem o perioadă în care consumatorii fac tranziția de la canalele clasice, tradiționale de informare la cele care le aduc informație în timp real. De aceea, trebuie să găsim forme și formate care să economisească timpul utilizatorilor și să le ușureze acțiunile.
În România, aplicațiile de shopping sunt abia la început de drum. În 2016, comenzile înregistrate de pe mobil au crescut cu 39% față de anul precedent. Tot pe val sunt și aplicațiile care îți transformă casa în una Smart, cele de ridesharing, dar și cele de entertainment. Deși suntem un pic în urma trendurilor internaționale, probabil nu va dura foarte mult până ne vom alinia statisticilor. Întrucât industria online-ului mobil se schimbă de la o zi la alta, este important să fim la curent cu tot ce mișcă în toată lumea. Iar Webgrade este aici să prindă toate trendurile.
#WEBTRENDS este spațiul nostru de training. Ne lăudăm cu idei noi și originale, folosim ultimele tehnologii în materie de programare și reușim să facem aceste lucruri pentru că suntem mereu ochi și urechi la noutățile din domeniu. Analizăm trend cu trend și decidem împreună ce lucruri ar trebui să fie urgent adoptate și pe care ar fi mai bine să le ocolim.