Deși anul 2016 a fost fără doar și poate anul formatului video, există un nou format de postare care pare să atragă tot mai mulți fani. Cinemagrafurile au apărut în 2011, la inițiativa fotografilor americani Kevin Burg și Jamie Beck, care au reușit astfel să își animeze fotografiile de fashion și lifestyle. Însă, acest tip de vizual a reușit să prindă ceva teren abia în 2015, când a fost preluat de branduri mari în campaniile lor de promovare. Deși sunt răspândite pe internet în format de video sau GIF, cinemagrafurile sunt mai degrabă o combinație ingenioasă între fotografie și video, în care doar anumite elemente din imagine sunt mișcătoare.
Cinemagraf = format de imagine în care o parte din elemente sunt animate
via cinemagraphs.com
Cinemagrafurile au devenit un trend de design foarte utilizat în advertising și social media, pentru că subtillitatea mișcării într-o imagine aparent complet statică este intrigantă pentru mulți consumatori. Totodată, deținătorii de website-uri mai curajoși au reușit chiar să introducă astfel de imagini în design-ul platformelor online. Ideea e foarte interesantă și atrăgătoare: utilizarea acestor tipuri de imagini reușește să capteze atenția vizitatorului și să îl hipnotizeze pentru câteva secunde. Un alt avantaj este că producția acestor tipuri de vizualuri este nu doar extrem de simplă, ci și destul de ieftină.
Crearea unui cinemagraf nu este deloc complicată. Există aplicații ce pot fi descărcate direct pe smartphone care îți transformă un video de câteva secunde într-o imagine statică în care elemente selectate de tine își păstrează mișcarea. Atenție însă la gradul de mișcare pe care îl păstrezi. Cinemagrafurile sunt eficiente anume pentru că păstrează o mișcare aparent insesizabilă: un clipit din ochi, o adiere de vânt, un fum de țigară sau un abur de cafea. Elementul de surpriză e ceea ce captează vizitatorul și îl face să petreacă mai mult timp pe postarea sau website-ul tău.
via Adweek
Cum poți folosi cinemagrafurile pentru afacerea ta?
Cinemagrafurile pot devenit un instrument foarte bun de publicitate pentru orice afacere. Consumatorii sunt bombardați cu fotografii și filmulețe în fiecare zi, iar un cinemagraf poate apărea ca un element care să rupă rutina reclamelor sau a postărilor de promovare. În timp ce fotografiile ilustrează doar un cadru dintr-o poveste, iar filmulețele necesită timp și angajament din partea consumatorilor de a le urmări până la capăt, cinemagraful reprezintă o combinație perfectă între cele două: poate fi perceput rapid și scoate mesajul tău în evidență fără a întrerupe foarte mult activitatea unei persoane.
via Ecco Domani
Mai mult, cinemagrafurile sunt ușor viralizabile și încurajează un grad mare de engagement pe platformele de socializare. Apărute inițial pe canalurile de pe Tumblr, cinemagrafurile sunt acum share-uite pe toate tipurile de platforme care promovează conținut vizual: Facebook, Instagram și chiar și Pinterest. Iar din punct de vedere tehnic, sunt o adevărată comoară: cinemagrafurile în format GIF au dimensiuni extrem de mici, ceea ce le face ușor circulabile pe internet și foarte accesibile pentru utilizatori. Un cinemagraf inserat în design-ul unui website îl face nu doar atrăgător, ci folosește și foarte puține resurse de loading, ceea ce înseamnă că site-ul tău se va încărca rapid pe orice browser.
Cinemagrafurile sunt extrem de intrigante și de interesante și, utilizate corect, pot scoate orice afacere din anonimatul internetului. Trebuie doar să ai un pic de inspirație și dorință de a experimenta. Dacă ești tentat să inserezi astfel de imagini în design-ul website-ului tău, nu mai sta pe gânduri și dă-ne un mail: abia așteptăm să lucrăm pe proiecte curajoase.
#WEBDEX este enciclopedia pe care vrem să o scriem pentru clienții noștri. Știm că internetul nu este o treabă ușoară pentru toată lumea, iar crearea unui website poate deveni foarte derutantă atunci când nu înțelegi ”cu ce se mănâncă”. De aceea în această secțiune încercăm să traducem termenii pe care îi folosim la Webgrade în fiecare zi într-un limbaj înțeles și de cei mai ”atehnici” dintre noi.