Brief-ul este documentul care setează direcția de creație a unui site și ne asigură atât pe noi, agenția de web development, cât și pe clienții noștri că am înțeles care este obiectivul proiectului lor. Completarea formularului de brief este un pas important atunci când trebuie să propunem o ofertă de preț, pentru că indică exact gradul de complexitate a website-ului dorit.
Ce trebuie să conțină un brief? Există câteva secțiuni clare pe care trebuie să completezi înainte ca web designer-ul să îți servească niște propuneri. Dacă nu oferi aceste informații echipei de creație, s-ar putea ca ceea ce primești să nu fie la fel cu ceea ce îți dorești.
1. Descrierea companiei și a proiectului
În primul rând, ar trebui să oferi câteva informații scurte despre profilul companiei, industria în care activează și care sunt lucrurile care îți diferențiază afacerea de competitori. Totodată, aici este locul unde descrii proiectul pe care îl dorești realizat și care sunt necesitățile pentru care ai apelat la agenția de web development: crearea unui website nou, redesign-ul site-ului sau deschiderea unor noi categorii de conținut etc.
2. Obiectivele și scopul site-ului
Trebuie să formulezi din start obiective clare și specifice, fie că sunt de tipul ”aș vrea să modernizez look-ul site-ului” sau ”noul site trebuie să mă ajute să vând mai mult”. Cu cât obiectivele sunt mai detaliate, cu atât șansele să primești propuneri de website satisfăcătoare sunt mai mari.
3. Profilul vizitatorului care va intra pe acel site
Un website pentru adolescenți va arăta complet diferit de unul de prezentare a unui afaceri. De aceea, brief-ul trebuie să conțină o descriere clară a publicului țintă. Detalii precum vârsta, sexul, caracteristicile socio-economice, nivelul de educație sau valoarea unei comenzi medii realizată de un cumpărător sunt importante pentru ca rezultatul final să asigure îndeplinirea obiectivelor.
4. Bugetul și termenul limită de realizare a site-ului
Bugetul de dezvoltare a site-ului este unul dintre punctele cheie ale brief-ului. Crearea unui website poate costa de la câteva sute de euro până la câteva mii. Chiar dacă oferta finală de preț vine din partea agenției după consultarea brief-ului, setarea unor limite de buget ajută agenția să înțeleagă cât de complex trebuie să fie proiectul respectiv și cum trebuie să își adapteze serviciile pentru a oferi cât mai multe beneficii pentru banii respectivi.
Un alt element foarte important, inclusiv la stabilirea bugetului, este termenul limită de realizare a proiectului. Unii clienți ar putea avea nevoie de un website într-un timp foarte scurt din cauza unor procese interne din interiorul companiei, iar alții s-ar putea să nu înțeleagă cât durează crearea unui website și să își stabilească așteptări greșite. Dacă termenul limită este prea strâns, agenția va ști că trebuie să restructureze procesul de muncă.
5. Materialele disponibile
Broșurile, flyerele, bannerele deja existente ajută agenția să își dea seama de profilul și personalitatea companiei. Dacă ai materialele promoționale realizate anterior, pune-le la dispoziția agenției, pentru că ele oferă multe insight-uri despre alegerile clientului și despre stilul vizual preferat. De asemenea, la acest capitol intră și imaginile care trebuie să intre în design-ul site-ul. Dacă există deja o arhivă de imagini realizată special pentru companie, ar fi bine ca echipa de creație să aibă acces la ea pentru a decide asupra inserării fotografiilor în noul site.
6. Stilul vizual preferat
În timp ce tu îți imaginezi o platformă colorată, bazată pe imagini și ilustrație, agenția s-ar putea să aibă o altă viziune și să creeze un design minimalist și monocrom. Pentru a evita aceste neconcordanțe, este vital să îți faci cunoscute gusturile în materie de stil grafic. În această secțiune ai putea indica atât exemple de site-uri care îți sunt pe plac, cât și exemple care nu te satisfac. Astfel, designerul va avea o perspectivă cât mai bună asupra preferințelor tale de grafică web.
7. Elementele absolut necesare ale site-ului și cele absolut necesar de evitat
Înainte de a începe crearea propriu-zisă a design-ului, trebuie să specifici dacă există anumite reguli de brand, culori ce trebuie accentuate sau fonturi speciale pentru titluri și texte. Instrucțiunile manualului de brand trebuie urmate de la începutul proiectului, altfel apare riscul ca după ce design-ul este finalizat, să realizezi că ceea ce ai primit nu reprezintă personalitatea companiei. De asemenea, trebuie menționate și elementele pe care echipa de creație ar trebui să le evite, fie pentru că sunt reprezentative pentru competitorii tăi, sau, pur și simplu, pentru că nu îți sunt pe plac.
De ce e musai să scrii un brief? Poate pare o cheltuială de timp în zadar, poate crezi că ar fi mai bine să porți o discuție deschisă cu echipa de dezvoltare a site-ului și să le explici direct de ce ai nevoie. În realitate, un document scris ne ajută mai mult, pentru că rămâne ca un contract nescris pe toată durata proiectului cu detaliile legate de cum trebuie să arate website-ul final. Dacă ai nevoie de argumente mai solide, citește aici de ce fiecare client ar trebui să opteze pentru completarea unui formular de brief.
#WEBDEX este enciclopedia pe care vrem să o scriem pentru clienții noștri. Știm că internetul nu este o treabă ușoară pentru toată lumea, iar crearea unui website poate deveni foarte derutantă atunci când nu înțelegi ”cu ce se mănâncă”. De aceea în această secțiune încercăm să traducem termenii pe care îi folosim la Webgrade în fiecare zi într-un limbaj înțeles și de cei mai ”atehnici” dintre noi.