În 2016, cea mai utilizată parolă a fost, în continuare, ”123456”. Nu, nu glumim. Conform unui studiu realizat de Keeper Security în care au fost analizate peste 10 milioane de parole disponibile în urma breșelor de securitate, peste 17% din oameni încă folosesc succesiunea primelor 6 cifre. Acest lucru ne arată, de fapt, că încă nu ne-am învățat lecțiile referitor la modul în care ne asigurăm securitatea online. Dacă adăugăm și faptul că 4 din 10 sintagme din topul celor mai utilizate parole au șase sau mai puțin de șase caractere, concluzia este clară: suntem praf la inventatul parolelor. Nu e de mirare că hackerilor le-a fost atât de simplu să spargă peste 500 milioane de conturi Yahoo.
Pe această notă mai puțin veselă, vă aducem la cunoștință metodele prin care hackerii reușesc să pătrundă în conturile dumneavoastră, ca să știți cum să vă protejați de ele.
Atacurile de tip phishing
Navigând pe internet și sărind din site în site, poți da de pagini care arată identic cu cele de login ale platformelor Google sau Facebook. Completezi datele, îți introduci parola liniștit, crezând că intri pe pagina oficială a rețelei, și fără să îți dai seama, transmiți parola ta direct atacatorului cibernetic. Publicarea paginilor false de login este printre cele mai utilizate tehnici de către hackeri pentru obținerea datelor de logare. Prin urmare, mai bine faci un efort mic să tastezi în bara de adrese www.google.com sau www.facebook.com ca să fii sigur că intri acolo unde trebuie.
Keyloggers
De multe ori, în experiențele noastre online, descărcăm tot felul de programe cărora le dăm foarte puțină atenție. Printre aceste programe ar putea să fie și înregistratoarele de date, cunoscute drept keyloggers. Aceste programe locuiesc în memoria sistemului și se execută la fiecare pornire, înregistrând orice cuvânt scris de pe tastatură. Ulterior, toate datele introduse în calculator sunt transmise hackerului responsabil de program. Un keylogger deștept nu își arată identitatea nici măcar în procesele din Windows Task Manager. Cel mai faimos program de acest tip este Ardamax Keylogger. O sugestie: ați putea începe să utilizați tastatura virtuală a calculatorului atunci când introduceți parole pentru site-uri sensibile.
Instrumente de urmărire la distanță
Un alt gen de programe periculoase pe care le putem descărca de pe internet, mai ales atunci când intrăm pe site-uri nesecurizate, sunt și instrumentele de urmărire la distanță: RAT (remote administration tool). Cu un astfel de program, hackerul se poate conecta la calculatorul tău fără știrea ta. Și uite așa, tot ce faci pe calculator, tot ce se vede pe ecran, toată activitatea ta online este urmărită de altcineva de la distanță. Printr-un astfel de instrument, hackerul poate copia fișiere de pe hard disk fără a lăsa urme. Poison Ivy este un nume pe care ar trebui să îl reții – este denumirea unuia dintre cele mai utilizate instrumente de urmărire la distanță.
Viruși Trojan
Din categoria malware, Trojanii sunt cei mai urâți inamici. Infectarea calculatorului cu un virus este chiar simplă, mai ales atunci când încercăm să fentăm tehnologia cu software-uri gratuite, descărcate de pe internet. Atunci când downloadezi un program de pe site-uri mai puțin cunoscute, ai grijă că s-ar putea să inviți în sistemul tău și un mic parazit Trojan. Instalând programul piratat, ”instalezi” și virusul. Sunt multe moduri în care un hacker poate profita de virusul pe care l-a infiltrat în sistemul unui calculator. De exemplu, dacă ești conectat la Internet pe o rețea LAN, la care are acces și hackerul, acesta poate utiliza un decodor, precum Cain și Abel, prin care să preia și să citească toate datele transmise de pe calculatorul tău.
Foarte multe dintre aceste programe și viruși ajung în sisteme tot din cauza noastră, pentru că eșuăm în a avea grijă să nu intrăm pe website-uri dubioase, care nu sunt corect securizate. Ca să te protejezi de hacking, în primul rând trebuie să ai un anti-virus licențiat. Citește review-urile celorlalți consumatori înainte să mizezi pe alegerea unui astfel de program. Totodată, sporește-ți atenția atunci când ești invitat să descarci programe necunoscute. Iar dacă ai avut nenorocul de a fi infectat cu un virus, formatează-ți calculatorul imediat. Din păcate, anti-virusurile încă au performanțe foarte slabe în a șterge un Trojan dintr-un sistem afectat.
Vezi și Hacking 101: Cum se sparg parolele online – metodele non-tehnice și Hacking 103: De ce ai nevoie de o parola complicată.
#WEBPROTECT este manifestul nostru pentru calitate și grijă față de produsele pe care le lansăm. Muncim mult pentru fiecare website sau soft programat, de aceea suntem cu ochii mereu în patru și simțurile ascuțite ca să nu ratăm nicio eroare.