În fiecare secundă, sunt trimise circa 2,5 milioane de e-mailuri, dintre care, conform internetului, 67% intră în categoria SPAM. Apropo, există un site foarte simpatic, numit Internet Live Stats, care îți arată câte lucruri se întâmplă pe internet în fiecare secundă.
Ce e spam? Este folderul de care se tem toți specialiștii în marketing și unde ajung o bună parte din newsletter-ele trimise de către companii. Unele sunt filtrate din start de către platformele de e-mail care detectează mesajele abuzive, nesolicitate sau irelevante, trimise de către site-uri obscure pe care de cele mai multe ori utlizitatorul nu le recunoaște, iar altele sunt filtrate direct de către destinatari, din sute de motive diferite. Cert este că rata de deschidere a newsletter-elor a scăzut în ultimii ani sub 75%. Asta nu înseamnă că nu ar mai trebui să facem nicio acțiune de mailing, ci doar că trebuie să fim mult mai atenți la cum gândim un newsletter, astfel încât acesta să își atingă scopul: să ne îmbunătățească relațiile cu clienții noștri și să fie citit de cât mai mulți dintre aceștia.
Încă mai trimiți newsletter-ul de pe o adresă ”noreply”? Scapă de ea. Rapid.
Vremea în care era ok să trimiți de pe o adresă cu noreply în față este demult apusă. În primul rând, pentru că platformele de e-mail au introdus aceste adrese în listele de mesaje destinate folderului SPAM. În al doilea rând, oamenii își doresc interacțiune și o comunicare liberă cu brandurile, astfel încât să poată da un reply imediat dacă vor să obțină sau să transmită o anumită informație. Prin urmare, stabilește un nume pentru adresa de pe care trimiți newsletter-ele, fie că e maria@domeniultau.ro sau eduard@domeniultau.com. Umanizează mesajul, astfel încât clientul tău să simtă că există un om în spatele e-mail-ului, și nu un robot.
Stabilește un calendar clar pentru newsletter-ul tău și nu-i mai lua pe destinatari prin surprindere.
Dacă până acum nu ai avut un plan concret de comunicare cu clienții tăi, e momentul să o faci acum. E-mail-urile trimise prea rar au prea des derutează atât sistemul, cât și consumatorul, și uite așa ajung mesajele tale în SPAM. Gândește-te la o strategie de conținut de durată și include în lista ta de mesaje și niște felicitări pentru momentele importante din viața fiecărui client din baza de date. Nu mai trimite mesaje doar când ai tu nevoie să transmiți ceva, ci străduiește-te să le oferi clienților tăi informație relevantă pentru ei constant. Așa vei reuși să dezvolți o relație de loialitate cu fiecare consumator.
Ai un template de newsletter fain? Ai verificat dacă se vede la fel de fain și de pe mobil?
55% dintre e-mail-uri sunt deschise de pe telefonul mobil. Așa că chiar dacă te-ai chinuit să îți faci un newsletter care arată foarte bine, s-ar putea ca mesajul tău să nu se mai vadă așa fain și pe ecrane mai mici. Știi deja ce înseamnă să ai un design responsive pentru website (dacă nu, află mai multe aici), iar lucrurile se aplică în egală măsură și la template-ul pentru newsletter. Asigură-te că mesajul tău arată bine pe toate tipurile de device și că textele sunt citibile la orice dimensiune. Alege un design responsive, altfel riști să pierzi 55% din oportunitățile de vânzări.
Bună, Andrei, și Bună, Sorina
Datele zic că dacă personalizezi mesajul cu o adresare corectă, șansele ca newsletterul tău să fie deschis și citit cresc cu 26%. Așa că fă un efort să îți cunoști consumatorii. Există instrumente de segmentare care te pot ajuta să formulezi mesaje eficiente și targetate către diferite categorii de consumatori, în funcție de interesele lor, de obiceiurile lor de consum sau de activitățile pe care le au online. O informație irelevantă este ceea ce enervează cel mai mult un utilizator online la căsuța lui de e-mail și ceea ce îl face să apese Spam sau Unsubscribe. De aceea, utilizează datele din Analytics cât mai mult ca să îți ajustezi mesajele și să reușești să transmiți cu fiecare e-mail senzația că newsletter-ul a fost ”scris pentru mine”.
Ar mai fi o serie de lucruri de luat în seamă, de genul: nu scrie subiectul sau textul cu CAPS LOCK, ai grijă la cuvintele exagerate, de genul ”WIN NOW” sau ”FREE PRIZE”, păstrează un echilibru între texte și imagini etc., pentru că toate acestea indică sistemului că mesajul tău este un spam. Însă cel mai important este să încerci să ai o comunicare caldă cu fiecare dintre consumatorii tăi și să respecți deciziile fiecăruia de a refuza să mai primească mesaje de la tine atunci când se dezabonează de la newsletterul tău. Iar dacă crezi că noi te putem ajuta să îți îmbunătățim newsletter-ul, dă-ne un semn. Suntem doar la un e-mail distanță.
#UPGRADEPROMOTION este ceea ce numim noi ”sarea în bucate”. Pentru că muncim mult pentru fiecare proiect și dăm ce avem mai bun din agenție (adică experiența și creativitatea noastră), strategiile de promovare în online au devenit pentru noi tușa finală pe care trebuie să o dăm fiecărui website. Căci fără promovare, oricât de bine ar fi realizat site-ul, ar risca să rămână doar într-o pagină uitată de Google.