2016 a fost cu siguranță un an care va rămâne evidențiat pe harta istorică a planetei, sau cel puțin pe harta istorică a internetului. Google Search tocmai a lansat clasicul raport al căutărilor făcute în acest an. Printre dificultăți și probleme, am avut și câteva momente de inspirație și experiențe faine de care ne vom aminti cu drag. Ca de exemplu, momentul în care am aflat cu toții despre rețeta ”cocovan” pe care au căutat-o românii anul acesta cel mai mult (în traducere coq au vin, pentru cei care nu s-au prins).
Internetul e un spațiu incredibil de interesant, și în fiecare an experimentăm noi și noi lucruri, atât în rutina noastră personală, cât și pe partea de business. Am făcut și noi un raport al trendurilor care au populat internetul anul acesta și care ne-au făcut să ne regândim strategiile de afaceri și marketing online.
Transmisiuni live făcute de oricine, de oriunde, despre orice
Periscope a fost prima aplicație online care a pornit fenomenul transmisiunilor live în rândul utilizatorilor social media de rând anul trecut. În 2016, fenomenul a luat amploare o dată cu lansarea Facebook Live. Anul acesta, toată lumea a fost în fața camerelor, iar live streaming a devenit o nouă formă de tweeting sau de împărtășire a gândurilor și opiniilor. Social media a devenit obsedată de live video și, sincer, era de așteptat. Acum avem Tumblr, Kanvas, YouTube Live, Ustream, YouNow și chiar și Instagram ca platforme prin care fiecare dintre noi poate transmite live orice eveniment, de la concerte, proteste și conferințe de presă, la fenomene naturale și arestări în direct Urmează investiții în devoltarea tehnologiilor care ar permite filmarea în 360⁰ și se pare că tot Facebook e cel care ne-o va face accesibilă tuturor.
Snapchat
Deși lansat în online acum 5 ani, Snapchat a luat avânt abia în 2016, atunci când conținutul postat prin intermediul aplicației a atins peste 10 miliarde de vizualizări zilnice. Snapchat este folosit în termeni de 70% de către tineri sub 35 ani datorită oportunității pe care o crează de a urmări fragmente din viața prietenilor lor, a celebrităților și a influencerilor online. Conținutul creat prin Snapchat Stories are o existență scurtă, ceea ce le permite utilizatorilor o lejeritate în a posta imagini și filmulețe fără teama de a fi judecați de către străini. În 2016, Snapchat a devenit o platformă de publicitate importantă pentru industrie și a reușit să ajungă până în poziția în care posturi faimoase de televiziune precum CNN sau NBC să realizeze emisiuni special create pentru acestă aplicație.
Hacking-ul a devenit o treabă serioasă
2016 a fost și anul în care lumea a devenit din ce în ce mai atentă la pericolele hacking-ului o dată cu scandalul legat de alegerile prezidențiale din SUA. E-mailurile furate din calculatoarele echipei democraților în frunte cu Hillary Clinton au fost puse pe seama hackerilor ruși care susțineau victoria proaspătului președinte american ales, Donald Trump. Și un hacker român a fost implicat în acest scandal: Guccifer.
Un alt scandal uriaș a fost cel în care Yahoo a recunoscut că, în perioada 2013-2014, peste 1 miliard de conturi active au fost compromise de către hackeri. Printre datele furate se află nume concrete, adrese de email, date de naștere, parole criptate, numere de telefon și întrebări de securitate cu răspunsuri. Atacul asupra Yahoo a fost considerat cel mai mare hack din istorie care a afectat direct utilizatorii de rând.
Twitter, Spotify, Pinterest, Etsy, Reddit, Airbnb au fost și ele corupte de către hackeri anul acesta. Într-o lume în care furtul de date capătă astfel de dimensiuni, ne așteptăm la o intensificare a activităților de securizare a datelor și ale website-urilor companiilor. Sau cel puțin, o recomandăm călduros.
Lupta contra AdBlockers a început
Statisticile din 2015 i-au speriat pe specialiștii în publicitate și marketing, întrucât numărul utilizatorilor online care și-au instalat programe de AdBlock în browserele lor crescuse cu 41%. Industria de publicitate a pierdut circa 22 miliarde de dolari anul trecut la nivel global din cauza programelor care blochează reclamele online.
De aceea, platforme de știri precum The New York Times, The Wall Street Journal sau Forbes nu te mai lasă să citești conținutul de pe site-urile lor dacă detectează că ai un AdBlock activat. Totodată, Facebook a găsit o modalitate prin care să fenteze aplicațiile de blocare a reclamelor prin crearea unui cod care face imposibilă ascunderea reclamelor de tip display.
În România, stăm un pic mai bine. Doar 14% dintre utilizatori au instalat astfel de extensii, însă nu ar trebui să fim chiar așa de liniștiți. Toate aceste statistici ar trebui să ne facă să regândim modul în care facem publicitate online. Conținutul digital gratuit nu poate fi susținut fără publicitate, însă și publicitatea online trebuie să fie mai puțin agresivă și mai prietenoasă cu utilizatorii.
Viitorul este AI
Inteligența artificială (AI) este un domeniu care crește de la o zi la alta. 2016 a fost anul care ne-a anunțat că acesta este viitorul și că filmele cu roboți care ne vor ajuta să ne controlăm casele nu mai sunt de domeniul fantasticului. În iunie, IBM a lansat programul Watson, care îi lasă pe consumatori să pună întrebări prin text sau mesaje auditive și să primească răspunsuri automat. Watson a fost doar începutul, pentru că din ce în ce mai multe companii anunță că au planuri de a utiliza inteligența artificială în afacerile lor. Una dintre provocările pe care Mark Zuckerberg și le-a pus pentru anul 2016 a fost să construiască un robot artificial pentru casă și familie. Rezultatele proiectului său au fost postate zilele acestea pe Facebook.
Tehnologia AI devine din ce în ce mai prezentă în modul în care companiile vor relaționa cu proprii consumatori. Brandurile au început deja să utilizeze programe de tip chatbot care să reducă din timpul necesar pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor și să le ofere informații mult mai rapid. În România, brandul de ciocolată Rom a fost primul care a mizat pe o astfel de interacțiune, lansând ”primul ambasador virtual al României”, Rombot.
Programele AI vor revoluționa probabil toate industriile, de la cea de consum la cea medicală. Rămâne să vedem cum ne vom adapta la aceste inovații și cât de mult va reuși să substituie inteligența artificială din lucrurile pe care le facem zi de zi.
2016 a fost un an plin, cu bune și cu rele. Concluzia pe care o putem trage este că tehnologia evoluează într-un ritm incredibil și cu toții trebuie să ținem pasul pentru ca afacerile noastre să nu rămână în urmă. Trebuie să ne pregătim strategiile de marketing și business pentru ceea ce urmează, pentru că 2017 se anunță a fi un an al conținutului destinat device-urilor mobile.
#WEBTRENDS este spațiul nostru de training. Ne lăudăm cu idei noi și originale, folosim ultimele tehnologii în materie de programare și reușim să facem aceste lucruri pentru că suntem mereu ochi și urechi la noutățile din domeniu. Analizăm trend cu trend și decidem împreună ce lucruri ar trebui să fie urgent adoptate și pe care ar fi mai bine să le ocolim.