Viteza cu care se dezvoltă internetul este și viteza cu care apar noi și noi aplicații de tip malware și viruși meniți să distrugă performanțele website-urilor. Din păcate, aceste aplicații nu afectează doar din punct de vedere tehnologic. Un website cu probleme poate infecta și calculatoarele vizitatorilor și, în consecință, poate fi catalogat drept un site ce furnizează malware. Pe lângă pierderea încrederii din partea utilizatorilor, motoarele de căutare pot recurge la banarea site-ului și astfel tot ce ai construit până atunci își pierde din valoare.
Securitatea website-ului tău trebuie să fie o grijă principală, indiferent de bugetul pe care alegi să îl investești în dezvoltarea platformei. Indiferent de cât de bine arată design-ul website-ului tău sau cât de mișto este experiența pe care o oferi utilizatorilor, cea mai mică breșă de securitate este de ajuns pentru a le transmite vizitatorilor că platforma ta nu este de încredere. De aceea, este neapărat necesar să monitorizezi constant funcționabilitatea website-ului tău. Am ales pentru tine 5 aplicații online gratuite, care pot indica dacă website-ul tău este sau poate deveni o atracție pentru malware.
- ScanMyServer trece fiecare pagină a website-ului tău printr-o verificare a codului și a serverului pentru a vedea dacă există vulnerabilități ce pot fi utilizate de hackeri. Aplicația îți furnizează prin e-mail un raport ce arată toate problemele de securitate găsite, erori de cod care pot dăuna calculatoarele vizitatorilor tăi sau disfuncționalități ale serverului care face website-ul să fie nesecurizat. Pentru verificarea primului site, programul este gratuit, dar poate fi folosit și mai des contra unui cost mic.
- SUCURI este unul dintre cele mai populare programe gratuite de scanare a website-urilor. Poți face un test rapid pentru a vedea dacă site-ul tău a fost atacat de malware, dacă a fost trecut pe vreo listă neagră, dacă are erori sau dacă funcționează cu un software neactualizat. SUCURI funcționează pentru orice tip de website, fie că este WordPress, Magento, Drupal, Joomla etc.
- SiteGuarding face o verificare asemănătoare cu cea realizată de SUCURI, însă diferența e că în cazul în care aplicația detectează malware, poți încerca o curățare automată a virușilor. SiteGuarding are o perioadă de trial de 14 zile, care este însă suficientă pentru a înțelege problemele din spatele website-ului tău.
- Acunetix realizează o analiză a website-ului tău verificând peste 500 de posibile vulnerabilități. Deși este un program care funcționează în regim gratis de trial doar pentru 14 zile, raportul pe care îl furnizează este util în a vedea exact toate tipurile de probleme pe care website-ul tău le are. Astfel, poți apela ulterior la cineva capabil să te ajute să scapi de ele.
- Webinspector este un program specializat pe detectarea virușilor dintr-un website. Aplicația te ajută să vezi dacă există programe ascunse de blacklist, phishing, viermi, trojans sau conexiuni suspecte care se pot transforma în atacuri asupra site-ului. Webinspector poate fi folosit și ca un program de securitate gratuit timp de 90 zile pentru un website cu până la 5 pagini.
Unul dintre lucrurile esențiale pentru a păstra securitatea website-ului tău este să monitorizezi constant acest aspect. Prin urmare, deși o verificare gratuită este mult mai bună decât niciun fel de verificare, website-ul tău ar trebui să treacă prin verificări constante, de aceea poate ar fi bine să investești într-un software care să îți transmită notificări zilnice. Nu uita să îți reînnoiești constant și certificatul de securitate online, ca să nu pici în situația în care utilizatorii să își facă o părere proastă despre website-ul tău, deși este verificat și securizat.
#WEBPROTECT este manifestul nostru pentru calitate și grijă față de produsele pe care le lansăm. Muncim mult pentru fiecare website sau soft programat, de aceea suntem cu ochii mereu în patru și simțurile ascuțite ca să nu ratăm nicio eroare.