Un mesaj simplu, aparent de la un prieten, care are atașat un document te poate scoate din minți după ce îl deschizi. Dacă ești curios și vrei să vezi repede ce ai primit și dai click pe atașament îți dai seama că factura sau ”scrisoarea” de la prieten este, în realitate, un virus periculos, care a început deja să își facă de cap cu tot ce aveai în computer.
Și veștile proaste nu se opresc aici. Virusul care acționează este unul de tip ransomware. Pe scurt, este un program care criptează informațiile și apoi afișează un mesaj prin care vi se cere o anumită sumă de bani pentru a primi ”cheia” de recuperare (sau cheia de de-criptare, cum o numesc specialiștii).
Modul de acționare este simplu: la scurt timp după deschiderea fișierului, utilizatorul este anunțat printr-un mesaj că a fost prins de Poliție (sau un alt organ al statului) și este obligat să plătească o amendă. Mai mult, utilizatorul este informat că sistemul a fost blocat ca urmare a detectării unei activități suspecte de genul pornografiei, descărcarea de materiale piratate sau fără plata drepturilor de autor.
Pentru a se ridica penalizarea asupra computerului, utilizatorul este informat despre faptul că sistemul ar putea fi deblocat prin plata unei amenzi (în fapt o răscumparare , fără posibilitatea de a controla firul evenimentelor. Plata trebuie făcută pe loc, iar ecranul afișează mai multe opțiuni de plată cu cardul. Mesajul are rolul de a speria și de a induce panica astfel încât utilizatorul să reacționeze rapid pentru remedierea situației.
Pentru că atacul este dezastruos pentru orice computer cea mai bună metodă de protecție este prevenția, deoarece odată criptate, majoritatea fișierelor nu mai pot recuperate. Astfel, un backup al datelor (o copie de siguranță) este obligatorie. Această procedură ar trebui să fie făcută cel puțin o dată pe lună, chiar dacă nu folosim foarte des computerul.
De asemenea, trebuie știut că Poliția nu dă amenzi pe Internet și nici nu cere vreo recompensă pentru deblocare– acesta ar trebui să fie primul semnal de alarmă. Când un mesaj de acest gen este afișat, primul lucru ar fi să te adresezi unei companii specializate în probleme informatice pentru informații suplimentare.
Statistic, conform investigației efectuate de către adevărații polițiști și specialiști ai companiei BitDefender, virusul Poliția Română, a avut un centrul de control chiar la noi în țară. Softul malware a fost distribuit și instalat cu succes pe aproape 270 000 de calculatoare, dintre care 8.881 erau localizate în Romania. Cu ajutorul său, răufăcătorii au obținut sume relativ mici de la cei păgubiți. Cei mai mulți bani au provenit din Statele Unite ale Americii, 32.176 de dolari, în timp ce câștigurile din România s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari.