Front-end, back-end și legătura dintre ele
Atunci când dezvoltăm site-uri, munca noastră se împarte, în general, în două mari lumi de programare: Front-end development și Back-end development. Pentru noi, niște technology geeks, lucrurile sunt extrem de clare. Fiecare programator și-a ales o specializare care îi permite să devină un expert. Pentru clienții noștri, însă, diferențele între front-end și back-end se limitează doar la faptul că cele două taskuri sunt clar delimitate pe factura finală. Păi cum, și trebuie să le fac neapărat pe amândouă? Da. Și iată de ce.
Front-end development = activitatea de programare a acelei părți a site-ului pe care o văd numai vizitatorii unui website
Când vorbim de front-end, vorbim de fapt despre interfața website-ului cu care interacționează utilizatorii. Altfel spus, programatorul specializat în front-end development se ocupă de implementarea design-ului realizat de un graphic designer, astfel încât meniurile, butoanele, căsuțele, linkurile, toate să funcționeze așa cum ne așteptăm.
Programatorii care se ocupă de partea de front-end sunt cei care scriu codul HTML, CSS sau JavaScript și activează, ca niște adevărați magicieni, toate efectele și animațiile care ne captează privirea. Un specialist în front-end development poate fi, în același timp, și designer-ul template-ului pe care îl implementează, însă în ultimii ani lucrurile au evoluat într-atât de mult, încât majoritatea specialiștilor în web design și web development aleg să se focuseze pe un singur domeniu. Astfel, au apărut designerii UI (user interface) și UX (user experience), fiecare având rolurile lor în crearea unor website-uri moderne și eficiente.
Pentru ca site-urile pe care le creăm să fie, totuși, dinamice și să poată stoca informațiile pe care dorim să le avem online, avem nevoie de tehnologia care să ne permită acest lucru. Haideți puțin în back-end să vă explicăm cum e treaba.
Back-end development = activitatea de programare a acelei părți a site-ului care permite managementul conținutului
Partea de back-end development este responsabilă de gestionarea tuturor informațiilor și structurilor pe care vizitatorul obișnuit nu le poate vedea în browserul lui: tot ce ține de baze de date, server și aplicația de interfață. Mai simplu explicat, un programator specializat pe back-end development trebuie să răspundă la următoarele întrebări: Cum urcăm paginile și textele pe un website? Cum gestionăm informațiile de pe un magazin online? Cum putem să administrăm site-ul nostru?
Programatorii responsabili de back-end development sunt experți în limbajele PHP, Ruby, Python etc. și construiesc ceea ce front-end developerii nu pot: website-uri dinamice. Un front-end developer poate construi un site fără back-end development, însă website-ul său va fi static, va afișa mereu aceeași informație ce nu va putea fi modificată decât dacă se schimbă tot design-ul. Website-urile mai complexe, care implică blog, postare de articole, update de produse, interacțiune cu utilizatorii, au musai nevoie de back-end development pentru a putea fi schimbate în timp real. Un website dinamic are nevoie de o interfață prin care administratorul să poată pune conținut nou zi de zi, de o bază de date și de un server care să stocheze toate aceste informații sub formă de texte, imagini, filmulețe, comentarii, profiluri de utilizatori etc. WordPress este exemplul perfect de platformă în care front-end-ul și back-end-ul lucrează cot la cot.
Dacă încă sunteți un pic nedumeriți referitor la diferențele dintre front-end development și back-end development, putem să reducem toate explicațiile la această formă: țineți minte că front-end-ul se ocupă de ceea ce vedem în browser (design, efecte, animații), iar back-end-ul – de tot ce înseamnă postare a conținutului pe site. Dacă tot nu ați prins firul, nu vă faceți griji: la Webgrade avem mereu răbdare să vă explicăm de ce aveți nevoie pentru a crea un website interactiv și eficient.