Mentenanța unei platforme/ site web? De ce este importantă

Sebastian Botez Sebastian Botez 25-12-2023 5 minute de citit
Mentenanța unei platforme/ site web? De ce este importantă

Mentenanța unei platforme/ site web este importantă pentru absolut orice tip de afacere, indiferent de dimensiunea ei sau domeniul de activitate. Haideți să înțelegem de ce este acest serviciu atât de important.

În primul rând, trebuie să știi faptul că, vizibilitatea online a companiei tale este construită pe baza site-ului  web. Oamenii îți accesează platforma/ site-ul web, pentru a afla informații despre afacerea ta, pentru a obține detaliile tale de contact și pentru a-ți cumpăra produsele/ serviciile. Este posibil să pierzi oportunități mari, cum ar fi noi clienți dar și vânzări, dacă site-ul tău web nu funcționează corect sau este depășit.

 

Ce este mai exact mentenanța platformei/ site-ului web?

Mentenanța platformei/ site-ului web este actul de a vă revizui în mod constant site-ul pentru a detecta erori dar și pentru a-l menține actualizat. Pentru a vă menține site-ul web sănătos, pentru a încuraja creșterea continuă a traficului și pentru a vă îmbunătăți serviciile SEO și Google, trebuie să faceți acest lucru în mod regulat.

 

Care sunt avantajele unui plan de mentenanță a site-ului web?

1. Securitate

Securitatea site-ului web este extrem de importantă. Poate ai mai auzit asta, dar nu ai înțeles exact de ce. Ei bine, trebuie să știi faptul că, indiferent de tipul site-ului pe care îl deții, hackerii din întreaga lume vor profita de orice mică vulnerabilitate existentă dacă site-ul web nu beneficiază de servicii de mentenanță în mod constant. Majoritatea proprietarilor de afaceri consideră faptul că, din momentul lansării site-ului web au un sistem de securitate foarte bine dezvoltat și nu mai au nevoie de mentenanță pentru site. Ceea ce nu știu aceștia este faptul că domeniul informatic este într-o permanentă dezvoltare, la fel și ingeniozitatea hackerilor. Pentru a evita orice spargere de date, trebuie să fii cu un pas înaintea lor, iar pentru asta, ai nevoie de o echipă de specialiști care oferă site-ului tău protecție împotriva atacurilor cibernetice de astăzi, nu a celor de ieri.

2. Creșterea traficului și poziționarea site-ului în topul rezultatelor motoarelor de căutare (SEO)

Principalul scop al unei afaceri, indiferent de specificul său, este acela de a avea clienți, sau public. Pentru a direcționa traficul către site-ul tău web, va trebui să îl actualizezi periodic. Google clasează pe primele locuri în pagina de rezultate a motorului de căutare, site-urile care au cele mai relevante și actualizate informații. Știai că Google poate chiar să dezindexeze site-ul în întregime dacă nu a fost actualizat suficient de recent și dacă suspectează că a fost infectat de malware? Este imperios necesar să îți menții site-ul web  actualizat în mod regulat cu conținut curent, știri, cuvinte cheie și articole pentru a se clasa cu success în rezultatele căutării. Întreținerea regulată a site-urilor web este de neprețuit pentru strategia SEO.

3. Mentenanța unei platforme/ site web este importantă pentru atracția și implicarea clienților

Domeniul informatic este într-o continuă dezvoltare. Un site web care nu ține pasul cu noile trenduri, în timp, riscă să nu mai fie afișat corespunzător. Acest lucru, poate influența în mod negativ experiența vizitatorului/ clientului. Dacă aceștia nu reușesc să găsească ceea ce caută, informații actuale și conținut relevant, există șanse mari să își piardă rapid interesul. Website-ul trebuie să fie atractiv, în tandem cu noile tendințe, pentru a oferi o experiență plăcută utilizatorilor lui. Mentenanța platformei/ site-ului web reprezintă și un design plăcut, ușor de citit de către vizitatori.

4. Siguranța datelor/ back-up

Numai gândul că ai putea pierde date importante de pe site-ul web, îți provoacă poate, furnicături pe șira spinării. Imaginează-ți că ai o secțiune de blog cu sute de postări, sau o bază de date ale clienților, formată în ani, iar un membru al echipei tale șterge aceste informații din greșeală. Cum sună asta? Înfiorător nu? Ei bine, una dintre sarcinile principale ale mentenanței site-ului web este aceea de a realiza copii de siguranță a tuturor fișierelor site-ului tău web. Acest lucru poate fi efectuat manual sau prin servicii automatizate. În acest fel, te asiguri că toate datele site-ului web sunt în siguranță și că nu se vor pierde la un simplu click.

4. Mentenanța unui site web/ platformei este extrem de importantă pentru viteza de încărcare

Nu e niciun secret că trăim în secolul vitezei. Datorită dezvoltării constante a vitezei cu care se desfășoară lucrurile în mediul online, utilizatorii devin din ce în ce mai nerăbdători. Tu trebuie să știi că atunci când nu lucrezi în domeniul IT și încerci să administrezi de unul singur site-ul web, este posibil să emiți anumite aspect vitale. Utilizarea necorespunzătoare a platformelor, a codului sau plug-in-urilor, poate genera erori colosale. Chiar dacă în continuare site-ul web va rămâne funcțional, este posibil ca viteza de încărcare să scadă. Clienții secolului vitezei se vor plictisi, își vor pierde interesul, iar site-ul tău va rămâne pustiu ca un deșert. Locul în clasamentele de căutare va scădea semnificativ. Vrei asta? Nu cred.

 

Menținerea și funcționarea site-ului web poate fi adesea una dintre cele mai mari provocări cu care te poți confrunta. De aceea, echipa de specialiști Webgrade este aici pentru a sari în ajutor. Indiferent dacă ai nevoie de asistență pentru sistemul de gestionare a conținutului, actualizări de securitate sau accesibilitate sau ai nevoie de ajutor profesional pentru a te ghida în sarcinile zilnice de întreținere web, echipa noastră de asistență  îți poate oferi tot sprjinul de care ai nevoie.