UI sau cum am ajuns să facem site-uri user-friendly

Sebastian Botez Sebastian Botez 25-12-2023 3 minute de citit
UI sau cum am ajuns să facem site-uri user-friendly

Imaginează-ți că ești într-o călătorie cu mașina din Iași până în Timișoara. Știi deja că vei trece prin cele mai frumoase locuri și vei avea ocazia să vezi tot felul de peisaje incredibile, însă here is a twist: mașina ta este veche și ai probleme la aerul condiționat, iar afară deja e aproape iarnă și sunt minus câteva grade în termometru. În plus, GPS-ul a clacat, iar tu nu ai nu mai vezi niciun indicator rutier. Călătoria ta nu se anunță a fi foarte grozavă, chiar dacă are loc prin niște locuri frumoase. De ce? Pentru că echipamentele pe care le ai îți strică experiența. Și așa se întâmplă și cu experiența de navigare a website-ului atunci când ai un UI defect.

 

UI (user interface) = interfața cu care utilizatorul intră în contact atunci când accesează website-ul tău

La prima explicație, UI nu pare diferit de ceea ce face un webdesigner și nu putem să zicem că este, pentru că UI design face parte din procesul de construire a vizualului unui website. Însă la proiectele mari și complexe, e nevoie de un designer specializat pe UI, care să știe cum să aranjeze elementele grafice și să plaseze informația în pagină astfel încât navigarea userului să fie cât mai eficientă și intuitivă. Cu alte cuvinte, un UI designer este responsabil de a crea platforme cât mai user-friendly, fie că este vorba de website-uri, aplicații sau softuri.

O interfață intuitivă implică o îmbinare între toate elementele grafice, schemele de culori și felul în care sunt activate butoanele și meniurile, care să îl îndrume pe utilizator în utilizarea platformei respective. Un UI performant se bazează, în primul rând, pe claritatea design-ului, astfel încât vizitatorul website-ului să știe ce informație caută și unde poate să o găsească. Un design bun este în același timp flexibil, astfel încât o dată cu mărirea volumului de conținut website-ul să își păstreze o formă ușor navigabilă. Însă poate cel mai important aspect este eficiența website-ului. O interfață bună trebuie să fie atât de prietenoasă cu utilizatorul astfel încât să creeze rezultate de business.

 

UI design = procesul de transformare a procesului complex de funcționare al unei mașinării  într-unul simplu și ușor de înțeles de către orice utilizator

De foarte multe ori, vei vedea vorbindu-se despre UI legat de UX. UX sau user experience reprezintă partea din webdesign responsabilă de modul în care userul interacționează cu sistemul din spatele website-ului tău.

În ultimii ani, UI/UX design a pornit de la o extensie a procesului de Web Design și a ajuns o ramură separate, care formează oameni specializați anume în această direcție. Domeniul creării interfețelor intuitive a crescut foarte mult o dată cu dezvoltarea aplicațiilor mobile, astfel încât mobile UI a devenit o ramură aparte, cu specialiști pregătiți anume pentru sistemele mobile. Mobile UI se concentrează pe construirea unor interfețe interactive pe dimensiuni mai mici de ecrane și dezvoltarea unor specificații special pentru aceste device-uri, precum modul de interacțiune prin touch screen.

Întrucât la Webgrade realizăm atât website-uri, cât și softuri sau aplicații specifice, suntem super familiarizați cu aceste concepte și avem designeri profesioniști care știu să creeze platforme cu design performant și intuitiv. Credem că, la final, cel mai important aspect al oricărui proiect este să fie pe placul fiecărui vizitator.